Jméno:
Heslo:

Jídelníček

Dobrůtky pro Vás vaří:

paní kuchařka Věra Kochová a Václava Kaimlová

Jídelníček v týdnu od 17.9. do 21.9.2018


 dopolední 
svačina
obědodpolední svačina
pondělí¨Chlupatý chléb¨¨,
mléko,ovoce
1a,1b,6,7
Polévka - kmínová
1a,3,9

Buchty s tvarohem
a mákem,čaj
1a,3,7
Kaiserka,
kapiová pom.,
čaj,zelenina
1a,3,7
úterýChléb,drůbeží
křenová pom.,
mléko,ovoce
1a,1b,6,7
Polévka - vývar
s kuskusem  1a,9

Ryba na leču,
brambor,
hláv.salát,sirup
1a,4,7

Knäckebrot,
máslo,čaj,
zelenina
1b,7
středaBílý jogurt, 
rohlík,čaj,ovoce
1a,7
Polévka - ragú
s bramborem  1a,7,9

Kuře na paprice,
kolínka,sirup
1a,7
Chléb,
rajčatová pom.,
mléko,zelenina
1a,1b,3,6,7
čtvrtekSezam.pečivo,
mrkvová pom.,
mléko,ovoce
1a,1b,1c,6,7,11
Polévka - s halušky
1a,3,9

Vepřové rizoto,
sýr,
zelenin.salát,džus
7
Houska,
tuňáková pěna,
čaj,zelenina
1a,4,7
pátekCereální kuličky,
mléko,ovoce
1a,7
Polévka - květáková
1a,3,7

Hov.na česneku,
brambor,špenát,
sirup
1a,3,7
Chléb, rama,
vejce,čaj,
zelenina
1a,1b,3,6,7


Po celý den mají děti zajištěn pitný režim !!!
Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena - podle aktuální situace
Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě na provozovně!!!
Čísla u jednotlivých jídel obsahují alergen.

Přejeme dobrou chuť


__________________________________________________________
Alergeny v potravinách

Vážení rodiče,
různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda není alergenní.
Co jsou to alergeny: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k analytickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Alergická reakce vzniká zpravidla 1 hodinu po použití.

Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy (to je výčet mírné reakce). Většinou zanikají s narůstajícími roky.
Prahové hodnoty: minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit universální hodnotu.

EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení viz.tabulka.

Od 13.12. 2014 nabývá účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (restaurací, jídelen, nemocnic…).
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit„ stravu tak, že bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu, uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.

Na naší školce jsou od 1.12.2014 přítomné alergeny označeny na jídelních lístcích číslicí. Na stránkách školky a na nástěnce vedle jídelního lístku bude přiložen seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník (rodič) bude okamžitě vidět, jaký alergen jídlo obsahuje. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Kaimlová Václava, vedoucí školní jídelny
HOME MŠ Kladno Dubí
zapomenuté heslo
registrace
Mapa stránek
Napište nám

Created by © 2011 ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek webdesign